Wysokobiałkowy deser jogurtowy z suszonymi owocami i migdałami
Składniki:
- 25 g odżywki białkowej (waniliowa lub naturalna)
- 150 g jogurtu greckiego 0% tłuszczu
- 50 ml mleka migdałowego (lub innego roślinnego)
- 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego
- 10 g owoców suszonych (np. śliwki, morele)
- 10 g płatków migdałowych
-
½ łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
- W miseczce wymieszaj jogurt grecki z odżywką białkową i mlekiem migdałowym, aż masa będzie gładka.
- Dodaj miód lub syrop klonowy oraz cynamon, ponownie wymieszaj.
- Przełóż do miseczki lub pucharka.
- Posyp płatkami migdałowymi, ułóż owoce suszone.
- Możesz wstawić do lodówki na 15 minut, aby smaki się przegryzły.
Makroskładniki (na 1 porcję):
- Kalorie: ~350 kcal
- Białko: ~40 g
- Węglowodany: ~30 g
- Tłuszcze: ~8 g