Wysokobiałkowe gofry
Udostępnij
Składniki (2 porcje – 4 gofry):
- 2 jajka
- 1 miarka (25 g) odżywki białkowej pina colada
- 50 g mąki owsianej
- 20 g mąki migdałowej (zdrowe tłuszcze)
- 150 ml mleka migdałowego lub wg uznania
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka erytrytolu (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka oleju kokosowego (do natłuszczenia gofrownicy)
- 1 banan
Sposób przygotowania:
- Wymieszaj składniki – w misce połącz jajka, mleko, odżywkę białkową, mąkę owsianą, mąkę migdałową, proszek do pieczenia, cynamon i erytrytol. Wymieszaj na jednolite ciasto.
- Rozgrzej gofrownicę i posmaruj ją cienką warstwą oleju kokosowego.
- Piecz gofry – wlej porcję ciasta i piecz ok. 3-5 minut, aż będą złociste i chrupiące.
- Podawaj – najlepiej z bananem, jogurtem greckim i orzechami dla dodatkowych wartości odżywczych.
Makroelementy (1 porcja – 2 gofry):
- Białko: ~30 g
- Tłuszcze: ~12 g
- Węglowodany: ~25 g
- Kalorie: ~350 kcal
1 komentarz
Super wyszły.Zrobiłam z odżywką malinową, bo taką akurat mam i wyszły bardzo dobre.☺️ Nawet mąż zjadł i nie marudził 😉