Wysokobiałkowe babeczki czekoladowe z odżywką białkową

Wysokobiałkowe babeczki czekoladowe z odżywką białkową

Składniki (6 babeczek):

  • 2 jajka
  • 1 miarka (25 g) odżywki białkowej z kakao
  • 100 g jogurtu greckiego (wapń, probiotyki)
  • 50 ml mleka migdałowego (lub innego roślinnego)
  • 50 g mąki migdałowej (zdrowe tłuszcze)
  • 50 g mąki owsianej (błonnik, energia)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka kakao (dodatkowy smak czekolady, antyoksydanty)
  • 1-2 łyżki erytrytolu lub ksylitolu (opcjonalnie)
  • Opcjonalnie: 10 g gorzkiej czekolady 85% (posiekanej, do posypania)

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C 
  2. W misce wymieszaj jajka, jogurt grecki i mleko migdałowe.
  3. Dodaj odżywkę białkową, mąkę migdałową, mąkę owsianą, kakao, proszek do pieczenia i erytrytol. Wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
  4. Napełnij foremki ciastem do ¾ wysokości. Możesz posypać wierzch posiekaną gorzką czekoladą.
  5. Piecz przez 15-18 minut, aż babeczki będą sprężyste (sprawdź patyczkiem – powinien wyjść suchy).
  6. Odstaw do ostygnięcia i podawaj.

Makroelementy (1 babeczka):

  • Białko: ~12 g
  • Tłuszcze: ~9 g
  • Węglowodany: ~10 g
  • Kalorie: ~160 kcal
Powrót do blogu

Zostaw komentarz

Pamiętaj, że komentarze muszą zostać zatwierdzone przed ich opublikowaniem.