Sernik proteinowy

Sernik proteinowy

Składniki (na tortownicę 20 cm – ok. 8 porcji):

Masa serowa:

  • 500 g twarogu półtłustego
  • 250 g jogurtu naturalnego typu greckiego
  • 4 jajka
  • 50 g odżywki białkowej waniliowej
  • 1–2 łyżki erytrytolu / ksylitolu / stewii (do smaku)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • Sok z ½ cytryny (limonki)
  • 10 g budyniu waniliowego w proszku (bez cukru)

Spód:

  • 50 g płatków owsianych
  • 30 g masła orzechowego
  • 1 łyżka erytrolu

Przygotowanie:

Spód:

  1. Miksujemy płatki, masło orzechowe i erytrytol.
  2. Wykładamy masą dno formy, ugniatamy i lekko podpiekamy (10 minut w 180℃).

Masa serowa:

  1. Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę.
  2. Wylewamy masę na spód.

Pieczemy w 170℃ (grzanie góra-dół, bez termoobiegu) przez 45–50 minut. 
Sernik powinien być ścięty na brzegach, lekko galaretowaty w środku.

Po wystudzeniu wstawiamy na minimum 3–4 godziny do lodówki, najlepiej na całą noc.
Proponuję podawać z borówkami lub innymi owocami jagodowymi.

Makroskładniki (na 1 z 8 porcji):

  • Kalorie: ~210 kcal
  • Białko: ~18–20 g
  • Tłuszcz: ~6 g
  • Węglowodany: ~5–6 g (z czego cukry: ~2 g)

 

Powrót do blogu

Zostaw komentarz

Pamiętaj, że komentarze muszą zostać zatwierdzone przed ich opublikowaniem.