Omlet z owocami
Udostępnij
Składniki:
- 2 jajka
- 2 białka jaj
- 1 miarka (30 g) odżywki białkowej
- 50 ml mleka migdałowego (lub innego roślinnego)
- 30 g płatków owsianych (błonnik i energia)
- 1 łyżeczka oleju (do smażenia)
- ½ łyżeczki cynamonu (wspiera stabilizację cukru we krwi)
- Garść malin lub jeżyn
Sposób przygotowania:
- W misce wymieszaj jajka, białka i mleko migdałowe.
- Dodaj odżywkę białkową i dokładnie wymieszaj (można użyć trzepaczki lub blendera).
- Wsyp płatki owsiane i cynamon, mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Na patelni rozgrzej olej.
- Wlej masę jajeczną i smaż na małym ogniu przez 3-4 minuty, aż spód się zetnie.
- Przewróć omlet na drugą stronę i smaż jeszcze przez 2 minuty.
- Podawaj z owocami.
Makroelementy (na 1 porcję):
- Białko: ~40 g
- Tłuszcze: ~15 g
- Węglowodany: ~30 g
- Kalorie: ~400 kcal